Přeskočit na obsah

Připravte se na další nákupy s osvědčenými e-mailovými strategiemi

uvodka02-2

 

E-mailové notifikace hrají klíčovou roli v efektivní komunikaci mezi e-shopy a jejich zákazníky. Dobře navržená e-mailová notifikace může nejen zaujmout a udržet pozornost příjemce, ale také podpořit jeho akce, jako je nákup, registrace nebo zanechání zpětné vazby. Naopak špatně navržený e-mail může skončit neotevřený, ignorovaný, nebo dokonce ve spamové složce.

newsletter

V tomto článku se podíváme na to, jak můžete optimalizovat e-mailové notifikace, které souvisejí s doručením, aby nejen informovaly, ale také zlepšily celkovou zákaznickou zkušenost. Představíme si klíčové typy e-mailů, jejich účel a tipy na efektivní design, který zaujme a podpoří další interakce.

BANNER_EBOOK-Notifikace-Aug-18-2024-02-25-29-7901-PM

Typy e-mailů o doručení:

1. Potvrzení o odeslání

E-mail s potvrzením o odeslání je první zpráva, kterou zákazník obdrží po zadání objednávky. Tento e-mail by měl obsahovat:

• Přehled objednaných položek a jejich ceny

• Děkovnou zprávu od prodejce

• Dodací a fakturační adresu

• Odhad dodání

• Rozpoznatelný branding

2. E-maily o vyzvednutí objednávky

Informování zákazníka o vyzvednutí objednávky je také důležité. Tento e-mail by měl obsahovat:

Jasné pokyny o stavu objednávky

Konzistentní branding

Dodací adresu

Aktualizovaný odhad dodání

3. E-maily „na cestě“

Oznámení, že balíček je na cestě, je klíčové pro zákazníky očekávající cenné nebo těžké zásilky. Efektivní e-maily tohoto typu by měly obsahovat:

„Balíček na cestě“ v předmětu e-mailu

Konzistentní branding

Dodací adresu

Přesné datum a čas doručení

4. E-maily o doručení objednávky

Pokud zákazník není doma a objednávka může být bezpečně ponechána bez podpisu, e-mail o doručení objednávky poskytuje klid. Měl by obsahovat:

„Objednávka doručena“ v předmětu e-mailu

Konzistentní branding

Adresa doručení

Informace o vrácení

Odkazy na podobné produkty

BM

5. E-maily o připravenosti objednávky k vyzvednutí v obchodě

Pro zákazníky, kteří zvolili osobní vyzvednutí, je také důležité mít jasné informace o tom, kdy je jejich objednávka připravena. Tento e-mail by měl obsahovat:

• Adresa obchodu

• Místo vyzvednutí v obchodě

• Otevírací doba obchodu

• Kontaktní údaje obchodu

6. E-maily pro zpětnou vazbu po nákupu

Po úspěšném doručení nebo vyzvednutí je ideální čas na získání zpětné vazby od zákazníka. Tento e-mail by měl obsahovat:

Personalizované poděkování za nedávný nákup

Přehled objednávky

Odkaz na průzkum po nákupu

Výzvy k sledování firmy na sociálních médiích

 

Základy efektivního designu e-mailových notifikací

1. Jednoduchost a přehlednost

Držte se jednoduchého a čistého designu. Příliš mnoho prvků může příjemce zmást a snížit čitelnost e-mailu. Ujistěte se, že klíčové informace jsou snadno dostupné.


2. Responzivní design

Vytvářejte šablony, které vypadají skvěle na všech zařízeních, včetně mobilních telefonů a tabletů. Responzivní design je nezbytný, protože stále více uživatelů čte e-maily na mobilních zařízeních.


3. Struktura a rozvržení

  • Hlavička: Hlavička by měla obsahovat logo vaší značky a případně navigační odkazy. Ujistěte se, že logo je dobře viditelné a neodvádí pozornost od hlavního obsahu.

  • Tělo e-mailu: Hlavní část e-mailu by měla být strukturována tak, aby byla informace snadno stravitelná. Používejte nadpisy, podnadpisy, odrážky a krátké odstavce.

  • Výzvy k akci (CTA): CTA by měly být výrazné a snadno kliknutelné. Používejte kontrastní barvy a jasný text, který motivuje příjemce k akci, například ,,Kup teď”, ,,Zjistit více” nebo ,,Přihlásit se”.

4. Vizuální prvky

  • Obrázky a ikony: Používejte kvalitní a relevantní obrázky, které podporují obsah e-mailu. Ikony mohou pomoci vizuálně oddělit různé sekce e-mailu a usnadnit orientaci.
  • Barvy: Držte se barevné palety, která odpovídá vaší značce. Používejte kontrastní barvy pro zvýraznění důležitých prvků, ale vyhněte se příliš mnoha barvám, které mohou působit rušivě.
  • Typografie: Zvolte čitelné fonty a správnou velikost textu. Hlavní text by měl být snadno čitelný na všech zařízeních, zatímco nadpisy mohou být výraznější.

 

5. Optimalizace pro různé e-mailové klienty

  • Testování na různých platformách: Ujistěte se, že vaše šablony fungují správně ve všech hlavních e-mailových klientech (Gmail, Outlook, Apple Mail atd.). Používejte nástroje pro testování e-mailů, abyste zjistili, jak e-mail vypadá a funguje na různých platformách.
  • Alternativní text pro obrázky: Vždy přidávejte alternativní text k obrázkům, aby příjemci, kteří mají obrázky zablokované, mohli stále pochopit obsah e-mailu.

5. Personalizace a dynamický obsah

  • Personalizované prvky: Zahrňte prvky, které mohou být personalizovány, jako je jméno příjemce nebo doporučené produkty na základě předchozích nákupů. Personalizace může zvýšit míru zapojení.
  • Dynamický obsah: Používejte dynamický obsah, který se mění na základě chování příjemce nebo jiných údajů. Například, nabídky, které se aktualizují podle sezóny nebo předchozích interakcí zákazníka.


Nástroje pro tvorbu a správu šablon

Nástroje jako Foxdeli mohou výrazně usnadnit tvorbu a správu e-mailových šablon. Foxdeli nabízí intuitivní editor, který umožňuje snadno vytvářet a přizpůsobovat šablony a poskytuje analytické nástroje pro sledování výkonu kampaní. S pomocí těchto nástrojů můžete optimalizovat design vašich e-mailových notifikací a zajistit jejich maximální efektivitu.

Atraktivní a funkční design e-mailových notifikací je nezbytný pro efektivní komunikaci se zákazníky. Dodržováním osvědčených postupů pro design, strukturu a optimalizaci můžete zvýšit míru otevření a proklikovosti vašich e-mailů. Klíčové je neustále testovat a přizpůsobovat své šablony, aby odpovídaly měnícím se potřebám a očekáváním vašich zákazníků.

email-envelope-inbox-shape-social-media-notification-icon-speech-bubbles-3d-cartoon-banner-website-ui-pink-background-3d-rendering-illustration

Nezapomeňte, že každý detail má svůj význam – od barev a typografie až po strukturu a vizuální prvky. Investice do kvalitního designu se vám vrátí v podobě vyšší angažovanosti a spokojenosti vašich zákazníků.

Investujte do designu svých e-mailových notifikací a sledujte, jak se zlepší vaše marketingové výsledky. Profesionálně navržené e-maily mohou být klíčem k dlouhodobému úspěchu vašeho e-shopu, k zvyšování zákaznické loajality a k dosažení vyšších prodejů. 

BANNER_EBOOK-Notifikace-Aug-18-2024-02-25-12-5702-PM