Foxdeli blog | nejlepší zdroj informací o ponákupním marketingu

Co je Singles Day a jak ho můžete využít pro svůj e-shop?

Written by Diana Huličová | 9/19/24 12:40 PM

 

Singles Day je nákupní svátek, který vznikl v Číně a postupně se rozšířil po celém světě. Tento den se stal největší online nákupní událostí, během které zákazníci celosvětově utratí až 157 miliard USD. Tento článek vám přiblíží, co je Singles Day, jak se vyvinul do tohoto obrovského fenoménu a jaké strategie mohou české e-shopy využít k maximalizaci prodejů během tohoto svátku.

Co je Singles Day?

Singles Day, který se slaví 11. listopadu, je nákupní událost, která vznikla v Číně. Původně však nebyla zaměřena na nakupování. Tento den začal jako “anti-Valentýn” — den, kdy si nezadaní lidé mohou dopřát a oslavit svou single identitu stejně, jako páry a rodiny slaví své milníky. Postupem času se z něj stal největší online nákupní den v Číně, překonávající Black Friday i Cyber Monday.

Proč byste měli Singles Day sledovat?

Singles Day představuje obrovskou příležitost nejen pro zvýšení prodejů, ale také pro oslovení relativně nevyužitého trhu singles. Tento den je oslavou nezadaných, kteří mají často vyšší disponibilní příjem než tradiční rodiny. Pro české e-shopy může být Singles Day skvělou příležitostí, jak přilákat zákazníky s nabídkou speciálních produktů a slev.

Proč je Singles Day tak úspěšný?

Úspěch Singles Day lze částečně přičíst tomu, že Alibaba je největší e-commerce společnost na světě. Ceny během Singles Day jsou neuvěřitelně nízké, což vede k obrovskému nárůstu prodejů. Například v roce 2023 Alibaba nabízela Bluetooth sluchátka za 1,50–6,90 USD za dva páry. Takové ceny a nabídky přitahují masy zákazníků a zajišťují vysoké prodeje.

Krok za krokem k úspěšnému Singles Day: Checklist pro e-shopy

  1. Vyberte správný produkt
  2. Vytvořte lákavou nabídku
  3. Marketingové kanály
  4. Spuštění kampaně
  5. Zajistěte garanci doručení
  6.  Pomozte zákazníkům s výběrem dárků
  7. Rychlá a spolehlivá komunikace s Foxdeli

1.Vyberte správný produkt

Singles Day, který se slaví 11. listopadu, je ideální příležitostí pro oslovování zákazníků s produkty, které mají největší potenciál uspět. Zaměřte se na ověřené bestsellery a prodejní trendy z minulých let. Zvažte produkty, které se v minulých letech nejlépe prodávaly, a analyzujte celé kategorie.

2. Vytvořte lákavou nabídku

Nabídka:

Nabídněte slevy, 1+1 akce nebo exkluzivní promo kódy, které zákazníky nalákají k větším nákupům.

Kreativa:

Zaměřte se na singles tématiku a koketujte s tímto motivem ve své marketingové kreativitě. Využijte nápadité vizuály a komunikaci, která osloví nezadané zákazníky.

 

Marketingové kanály:
  • Sociální sítě: Zaměřte se na singles tématiku, využijte kreativu, která bude oslovovat nezadané zákazníky, a upravte BIO na svých profilech.
  • Emailing: Spusťte teasingové e-maily před akcí, po začátku akce, a zakončete připomínkou jejího konce.
  • PPC kampaně: Nastavte PPC kampaně s důrazem na remarketing, vylučte zákazníky, kteří nedávno nakoupili (7 dní zpět).
  • Teaser: Publikujte teaser na začátku kampaně a na konci připomeňte, že akce končí

Foxdeli:

  • Použijte Foxdeli k optimalizaci zákaznické zkušenosti. Vytvořte banner o stavu objednávek, přizpůsobte vizuál ponákupní komunikace a nastavte track-and-trace systém i notifikační e-maily.

 

4. Spuštění kampaně Singles Day:

1. listopadu: Článek „Jak se připravit na Singles Day“

  • Co dělat: Publikujte článek, který detailně vysvětlí, co Singles Day je, jak vznikl, a jaké příležitosti může nabídnout českým e-shopům. Zahrňte tipy na optimalizaci e-shopu a marketingovou strategii.
  • Proč je to důležité: Pomůže to zvýšit povědomí o této události a připravit vaše zákazníky na nadcházející slevy.
5. listopadu: Emailing teaser
  • Co dělat: Zašlete první e-mailovou kampaň, která upozorní vaše zákazníky na nadcházející slevy a akce v rámci Singles Day. Buďte konkrétní, kdy akce probíhá a jaká je nabídka.

  • Proč je to důležité: Tento teaser pomůže vytvářet očekávání a vzrušení mezi vašimi zákazníky.

8. listopadu: Spuštění kampaně

  • Co dělat: Spusťte hlavní marketingovou kampaň. Změňte Landing page a Home page, přidejte bannery, které odrážejí Singles Day, a aktualizujte ponákupní e-maily.
  • Proč je to důležité: Správně načasovaná a vizuálně přitažlivá kampaň je klíčem k tomu, abyste zákazníky oslovili v době, kdy jsou nejvíce připraveni nakupovat

11. listopadu: Emailing - Poslední možnost nakoupit

  • Co dělat: Zašlete e-mail s informací, že dnes je poslední šance využít nabídky na Singles Day. Využijte naléhavý tón, aby zákazníci pocítili potřebu rychle jednat.
  • Proč je to důležité: Naléhavost a poslední šance motivují zákazníky k nákupu na poslední chvíli.

5. Zajistěte garance doručení

Ujistěte se, že zákazníci znají pevné datum, do kdy garantujete doručení, což zvýší jejich důvěru a motivaci k nákupu.

6. Pomozte zákazníkům s výběrem dárků

Vytvořte přehledné kategorie dárků, které zjednoduší výběr pro nezadané zákazníky.

7. Rychlá a spolehlivá komunikace s Foxdeli

Během Singles Day je klíčové zajistit, aby zákazníci byli průběžně informováni a spokojeni. Foxdeli vám s tím může výrazně pomoci. Tato platforma umožňuje e-shopům automatizovat komunikaci o stavu objednávek, čímž zajišťuje plynulý doručovací proces. Díky tomu zvyšujete nejen kvalitu zákaznické zkušenosti, ale i loajalitu a šanci na opakované nákupy.

Další strategie pro úspěšný Singles Day

  1. Mobilní priorita: Ujistěte se, že váš e-shop je plně optimalizovaný pro mobilní zařízení. Většina zákazníků dnes nakupuje přes mobil, takže rychlost a uživatelská přívětivost jsou klíčové.
  2. Speciální nabídky pro singles: Připravte lákavé nabídky, které jsou specificky zaměřeny na singles. Může se jednat o slevy na produkty, které jim umožní hýčkat se, nebo o exkluzivní balíčky, které odpovídají jejich zájmům.
  3. Vytváření online komunity: Podpořte spojení mezi singles prostřednictvím vaší značky a vytvořte komunitu, kde se mohou sdílet své zkušenosti a zájmy. To může zvýšit loajalitu zákazníků a zapojení do vaší značky.
  4. Využití sociálních médií a influencerů: Sociální média jsou klíčovým nástrojem pro propagaci. Spolupracujte s influencery, kteří mohou oslovit vaši cílovou skupinu a zvýšit povědomí o vašich nabídkách. 

Singles Day, podobně jako BFCM, přitahuje mnoho nových zákazníků, ale až 60 % z nich se už nevrátí. Důvodem bývá nespokojenost se službami nebo jsou to zákazníci zaměření na slevy. Aby se k vám vraceli, je zásadní nabídnout nadstandardní zákaznickou péči.

Zákazníci dnes očekávají nejen rychlé doručení, ale i pravidelné aktualizace o jeho stavu. Foxdeli automatizuje celý tento proces, což zajišťuje, že jsou zákazníci v každé fázi doručení dobře informováni. Tím se zvyšuje jejich důvěra ve vaši značku a celková spokojenost.

Singles Day je skvělou příležitostí, jak výrazně zvýšit prodeje a oslovit nové zákazníky. Díky dobře naplánovaným krokům a strategickému přístupu můžete z této nákupní události vytěžit maximum. Pečlivou přípravou svého e-shopu a využitím nástrojů, jako je Foxdeli, zajistíte, že váš e-shop bude na tento den dokonale připraven a že zákazníci budou spokojení a loajální i po skončení sváteční sezóny.