Přeskočit na obsah

Jak na BFCM 2024: Efektivní tipy pro Black Friday a Cyber Monday

uvodka01-Sep-17-2024-02-42-31-4804-PM

 

Black Friday a Cyber Monday (BFCM) jsou jedněmi z nejvýznamnějších prodejních dnů v roce. Pro e-shopy představují jedinečnou příležitost zvýšit tržby, získat nové zákazníky a zanechat pozitivní dojem, který přivede zákazníky zpět. Abyste mohli plně využít potenciál těchto prodejních akcí, je nezbytné důkladně připravit svůj web, logistiku a komunikaci. Tento průvodce vám ukáže, jak krok za krokem optimalizovat váš e-shop pro úspěch během BFCM.

Dominujte BFCM 2024: Checklist pro úspěšný Black Friday a Cyber Monday:

  1. Využijte data k identifikaci produktů pro BFCM propagaci
  2. Vytvořte atraktivní BFCM nabídku
  3. Výběr správných marketingových  kanálů
  4. Optimalizace webu pro rychlost a mobilní zařízení
  5. Vytvořte si plán pro sváteční doručování
  6. Vylepšení zákaznické zkušenosti během a po nákupu
  7. Nabídněte snadné a bezproblémové vrácení zboží
  8. Vylepšete proces platebního rozhraní

BANNER_CAL01 (1)

5 základních segmentů publika pro BFCM

🛍 Kupující: Identifikujte lidi, kteří s největší pravděpodobností nakoupí ve vašem obchodě.

💌 Odběratelé: Spojte se se svými odběrateli zasíláním propagačních zpráv o vašich BFCM akcích. Dejte jim jako prvním vědět o slevách a speciálních nabídkách, které plánujete.

🤩 Fanoušci: Sdílejte obsah s fanoušky prostřednictvím sociálních médií, jako jsou Instagram, TikTok a Facebook.

👍 Remarketing: Zaměřte se na nové způsoby, jak přivést návštěvnost a cílit na nové zákazníky během BFCM výprodejů.

🔥 Noví zákazníci: Přemýšlejte, co můžete nabídnout novým zákazníkům, abyste je přitáhli a přiměli je k prvnímu nákupu během tohoto výjimečného období.

1. Vsaď na top produkty pro úspěšný BFCM

Top produkty (ABC analýza): Pomocí ABC analýzy lze rozdělit produkty do tří kategorií podle jejich podílu na vašich tržbách. Produkty třídy A (80 % tržeb) jsou ideální pro propagaci během BFCM s mírnými slevami. Produkty třídy B a C mohou být strategicky využity pro nabídky, jako je 1+1 zdarma nebo hlubší slevy.

  • Top kategorie: Analyzujte nejen jednotlivé produkty, ale i celé kategorie. Například pokud v minulosti dobře fungovaly módní doplňky nebo elektronika, zaměřte se na ně i letos.
  • Co se prodávalo v sezóně minulý rok: Vyhodnoťte prodejní data z loňského BFCM. Produkty s největší poptávkou by měly být opět v centru vaší nabídky.

2. Vytvořte atraktivní BFCM nabídku

Black Friday není jen o prodeji, ale o dlouhodobé investici do vztahů se zákazníky. Příklad značky Gymshark ukazuje, že BFCM může být skvělým prostředkem k získání nových zákazníků, které si následně udržíte. Proto se zaměřte na strategické nabídky:

frame03-1

  • Slevy: Nabídněte atraktivní slevy (např. 50 % sleva na vybrané produkty), ale zaměřte se na produkty s nejlepším výkonem, nikoli jen na zboží, které vám zbylo na skladě.
  • Akce 1+1 zdarma: Nabídněte zákazníkům možnost získat druhý, levnější produkt zdarma při koupi jiného produktu. Tato strategie může pomoci zvýšit objem objednávek.

frame02_CB

  • Doprava zdarma: Zákazníci milují dopravu zdarma, a proto ji začleňte do své BFCM nabídky. Můžete ji nabídnout například pro objednávky nad určitou částku.

3. Výběr správných marketingových kanálů

 22. listopadu: Týden Black Friday startuje – Spusťte PPC kampaně, rozesílání emailů, aktualizujte Home page a Landing pages, aby odrážely BFCM nabídku.
Emailing: Zasílejte zákazníkům na míru šité nabídky a využijte e-mailové kampaně k informování o jedinečných akcích a exkluzivních slevách.

Landing page a homepage: Přizpůsobte tyto stránky tak, aby byly plně zaměřené na BFCM nabídky. Zjednodušte navigaci a zajistěte, aby hlavní nabídky byly snadno dostupné.

Sociální sítě: Využijte sílu sociálních médií k propagaci BFCM akcí. Gymshark například přizpůsobuje své sociální sítě tak, aby v maximální míře oslovily svou cílovou skupinu. Využijte Instagram Reels a upravte si BIO, aby zdůraznilo klíčové nabídky.


frame01 - kópia

PPC kampaně: Investujte do PPC reklamy, která vám pomůže oslovit nové zákazníky a zvýšit návštěvnost webu během BFCM.

Retargeting: Cíle na zákazníky, kteří váš web již navštívili, ale ještě nenakoupili. Retargetingové kampaně mohou zvýšit míru konverze.

29. listopadu: Poslední šance – Odeslat email a rozesílat PPC kampaně s urgentní zprávou o posledních možnostech nákupu se slevami.
 

 

4. Optimalizace webu pro rychlost a mobilní zařízení

Inspirace od Gymsharku: Tato značka vytváří přehledné mobilní stránky a landing pages, které jsou dokonale optimalizované pro mobilní zařízení a vedou uživatele přímo k nákupu. Jejich strategie ukazuje, jak důležitá je jednoduchost a efektivita v mobilním prostředí.

Rychlost webu

  • Testování rychlosti: Použijte Google PageSpeed Insights pro identifikaci oblastí, kde můžete zlepšit rychlost načítání.
  • Optimalizace obrázků: Zajistěte, aby obrázky byly komprimované a načítaly se rychle.
  • Minimalizace skriptů a kódů: Odstraňte zbytečné skripty a optimalizujte kód pro rychlejší načítání.
  • Využití cache a CDN: Implementujte cache a Content Delivery Network (CDN) pro zrychlení načítání stránek pro globální návštěvníky.

Mobilní optimalizace

  • Jednoduchá struktura: Ujistěte se, že mobilní verze webu je přehledná a snadno ovladatelná.
  • Optimalizace landing pages: Směřujte zákazníky z reklam na jednoduché, rychlé a efektivní přistávací stránky.
  • Efektivní CTA: Používejte výrazná tlačítka s výzvou k akci, která jsou snadno viditelná a přístupná.

Inspirace od Gymsharku: Tato značka vytváří přehledné mobilní stránky a landing pages, které jsou dokonale optimalizované pro mobilní zařízení a vedou uživatele přímo k nákupu. Jejich strategie ukazuje, jak důležitá je jednoduchost a efektivita v mobilním prostředí.

5. Vytvořte strategii pro sváteční doručování

Správa zásob

  • 12. listopadu: Zkontrolujte skladové zásoby – Před BFCM zkontrolujte zásoby a zajistěte, že máte dostatek produktů pro očekávanou poptávku.
  • Identifikace nejprodávanějších produktů: Zaměřte se na nejprodávanější produkty a zvažte speciální slevy nebo balíčky, které přitáhnou více zákazníků.

Logistika

  • Volba spolehlivého logistického partnera: Ujistěte se, že váš partner zvládne zvýšený objem objednávek během BFCM a dokáže doručit zboží rychle a efektivně. Podívejte se do logistických dat ve Foxdeli.
  • Příprava na mezinárodní dopravu: Pokud očekáváte objednávky ze zahraničí, připravte se na možnosti mezinárodní dopravy, včetně cen a doby doručení.

6. Vylepšení zákaznické zkušenosti během a po nákupu

Komunikace a doručování

  • Automatizovaná komunikace: Zákazníci ocení, pokud jsou pravidelně informováni o stavu své objednávky. Během sezóny BFCM a svátků dopravci obvykle zažívají nárůst objednávek o 2x až 3x ve srovnání s běžnými měsíci. V některých případech, zejména u větších dopravních společností jako je UPS, FedEx nebo DHL, se může nárůst v objemu zásilek vyšplhat až na 4x vyšší hodnoty.

  • Hlavní sezóna představuje značný tlak na doručovací služby, což může vést k prodlouženým časům doručení a vyšší pravděpodobnosti komplikací. Investice do efektivní ponákupní komunikace v tomto období je tedy klíčová pro udržení spokojenosti zákazníků.

Foxdeli je platforma, která pomáhá e-shopům automatizovat tuto komunikaci, zajišťuje, že zákazníci jsou v každé fázi doručovacího procesu dobře informováni, což zvyšuje jejich důvěru a spokojenost. Kvalitní ponákupní komunikace, která zahrnuje aktualizace o stavu doručení a personalizované zprávy, pomáhá snížit ,,Kde je moje objednávka?” (WISMO) dotazy a zároveň vytváří silnější vztah se zákazníkem, čímž se zvyšuje šance na opakované nákupy.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 11.52.34

Význam doručení pro úspěch prodejů během BFCM: Transparentnost ohledně termínů doručení je něco, co vaši zákazníci ocení. Vytvořte viditelný banner s odhadem doby doručení pro nákupy během BFCM, aby vaši zákazníci přesně věděli, kdy mohou očekávat své balíčky. I když jsou tyto termíny pouze orientační, zákazníci mohou dostat své zásilky dříve nebo nejpozději v uvedený.

frame02

Unboxing zážitek

  • Vylepšení balení: Přemýšlejte, jak udělat z rozbalování zásilky výjimečný zážitek. Kreativní balení potěší zákazníky a může podpořit sdílení na sociálních sítích.
  • Nabídka dárků a bonusů: Přidejte malé dárky, vzorky nebo slevové kupóny do balíčků, což může výrazně zvýšit loajalitu zákazníků.

7. Nabídněte snadné a bezproblémové vrácení zboží

Při přípravě na BFCM je důležité nezapomínat na efektivní správu vrácení a výměn zboží, která může výrazně ovlivnit spokojenost zákazníků a vaše tržby:

infografika02

  1. Upravte politiku vrácení – Zajistěte jasnou a prodlouženou lhůtu pro vrácení, aby se zákazníci cítili při nákupu dárků jistěji.
  2. Preferujte výměny před refundacemi – Nabízejte snadné výměny místo refundací, abyste udrželi tržby a zákazníky.
  3. Pobídky k výměnám – Motivujte zákazníky výhodami, jako je doprava zdarma, aby preferovali výměny před vrácením.
  4. Prodloužená lhůta vrácení – Nabídněte delší období pro vrácení zboží, abyste usnadnili vánoční nákupy.
  5.  Komunikujte pravidla vrácení – Zajistěte, aby byla vaše politika vrácení snadno dostupná na webu i v e-mailech
  6. Automatizujte proces – Automatizované vrácení šetří čas a zvyšuje spokojenost zákazníků.
  7. Podpořte loajalitu – Využijte BFCM k odměňování věrných zákazníků prostřednictvím věrnostních programů a exkluzivních nabídek.

8. Vylepšete proces platebního rozhraní

Platební možnosti

  • Přijetí různých platebních metod: Nabídněte co nejvíce platebních možností, včetně PayPal, Klarna a dalších.
  • Zjednodušení platebního procesu: Minimalizujte počet kroků k dokončení nákupu.
  • Uložení platebních údajů: Umožněte zákazníkům uložit platební údaje pro budoucí nákupy, což zjednoduší jejich další nákupy.

Příklad úspěšné kampaně: Jak se Amazon připravuje na Black Friday a Cyber Monday ?

Amazon je jedním z lídrů e-commerce a jeho přípravy na Black Friday a Cyber Monday jsou propracované a komplexní. Amazon každoročně spouští rozsáhlou marketingovou kampaň, která zahrnuje několik klíčových kroků:

  • Předčasné slevy: Amazon začíná s nabídkami slev již několik týdnů před Black Friday, což zajišťuje, že zákazníci mají čas naplánovat své nákupy a využít výhodných nabídek.
  • Personalizované doporučení: Díky pokročilým algoritmům Amazon personalizuje nabídky pro každého zákazníka na základě jeho předchozích nákupů a zájmů.
  • Multikanálový marketing: Amazon využívá širokou škálu marketingových kanálů, včetně e-mailových kampaní, sociálních médií, bannerové reklamy a dokonce i televizních reklam, aby oslovil co nejširší publikum.
  • Optimalizace logistiky: Amazon investuje do posílení své logistické infrastruktury, aby zvládl enormní nárůst objednávek během Black Friday a Cyber Monday. Díky svému rozsáhlému síti fulfillment center může Amazon nabídnout rychlé doručení, což je klíčový faktor úspěchu během těchto nákupních událostí.

Příprava na Cyber Monday

Cyber Monday, který následuje po Black Friday, je dalším klíčovým dnem pro e-commerce. Zde jsou kroky, které byste měli zvážit při přípravě na tento den:

frame01_CB

  • 2. prosince: Jak zvládnout Cyber Monday – Ráno poslat hlavní e-mailing, který bude obsahovat detaily o slevách a nabídky pro tento den. Zároveň spusťte PPC kampaně a upravte HP/LP, aby odrážely aktuální slevové akce.

Black Friday a Cyber Monday představují jedinečnou příležitost pro každý e-shop. Tyto dny mohou přinést obrovský nárůst tržeb, získat nové zákazníky a posílit vztahy s těmi stávajícími. Klíčem k úspěchu je pečlivá příprava a využití správných nástrojů a strategií.

Optimalizace vašeho webu, zejména pokud jde o rychlost a mobilní přívětivost, zajistí, že zákazníci budou mít plynulý a příjemný zážitek při nakupování. To je klíčové, protože každý ztracený zákazník kvůli pomalému načítání stránek nebo špatně navržené mobilní verzi je promarněná příležitost.

Dalším zásadním krokem je příprava logistiky a doručení. Správná správa zásob a zajištění spolehlivého doručování jsou nezbytné pro zvládnutí zvýšeného objemu objednávek. Rychlé a efektivní doručení nejen zvyšuje spokojenost zákazníků, ale také podporuje jejich důvěru a loajalitu vůči vaší značce.

V dnešní konkurenční e-commerce scéně je také nezbytné věnovat zvláštní pozornost zákaznické zkušenosti po nákupu. Zde může hrát klíčovou roli Foxdeli. Automatizovaná komunikace, kterou Foxdeli nabízí, zajišťuje, že vaši zákazníci jsou informováni o stavu svých objednávek v každém kroku doručovacího procesu. To nejen zlepšuje jejich celkový dojem, ale také výrazně zvyšuje šanci na opakované nákupy. Kromě toho, kreativní balení a malé dárky nebo slevové kupóny mohou dále posílit vztah se zákazníky a podpořit jejich loajalitu.

KULINA-1

A konečně, nezapomeňte na důležitost jednoduchého a rychlého platebního procesu. Nabídka různých platebních možností a možnost uložení platebních údajů může výrazně zvýšit míru dokončení nákupů a zlepšit průměrnou hodnotu objednávek.

BANNER_CAL01 (1)