Přeskočit na obsah

Vánoce a Green Monday: Jak připravit e-shop na nákupní sezónu

uvodka04

S blížícím se koncem roku přichází pro e-shopy nejdůležitější období – Vánoce a s nimi spojený Green Monday. Tyto dny představují jedinečnou příležitost, jak výrazně zvýšit prodeje a získat nové zákazníky. Aby váš e-shop uspěl, je nezbytné správně načasovat kampaně, optimalizovat nabídky a efektivně komunikovat se zákazníky.

Green Monday je poslední pondělí, kdy do Vánoc zbývá alespoň 10 dní, což bývá obvykle druhé pondělí v prosinci. Tento den se poprvé objevil v roce 2007, kdy eBay použil název Green Monday k označení svého nejlepšího online prodejního dne v prosinci. Od té doby se stal třetím nejvýznamnějším dnem pro online nakupování, hned za Cyber Monday a Black Friday.

Green Monday je někdy označován také jako Cyber Monday 2, protože ho spotřebitelé vnímají jako druhou šanci pro nákupní horečku. Zákazníci, kteří nestihli dokončit všechny své nákupy během Cyber Monday, často využijí Green Monday k tomu, aby dokončili, co začali.

Proč je Green Monday důležitý?


Rozdíl mezi Cyber Monday a Green Monday je dostatečně dlouhý na to, aby zákazníci obdrželi další výplatu a mohli pokračovat v nákupech, které začali v předchozích týdnech. Přestože prodeje během Green Monday zatím nepřekonaly Cyber Monday nebo Black Friday, stále se jedná o velmi rušný a ziskový nákupní den, který chytří obchodníci rychle využívají.

frame01_GM


Velcí maloobchodníci jako Walmart, Best Buy, Target a Amazon podporují Green Monday jako součást svých širších sezónních kampaní, aby udrželi zákazníky v nákupní náladě. Pro obchodníky, kteří prodlužují své slevy z Black Friday nebo Cyber Monday na delší dobu, může být Green Monday dalším vrcholem jejich propagačních akcí.


Na rozdíl od jiných velkých nákupních dnů zůstává Green Monday zatím jedinečným dnem, který si udržuje svou vlastní identitu. Přestože se někdy kryje s jinými dlouhodobými akcemi, jako jsou například ,,12 dní slev” na Amazonu, Green Monday si uchovává svůj specifický charakter, kdy již skvělé nabídky mohou být ještě lepší.

Vánoce a Green Monday checklist: Tipy, jak se připravit:

  1. Vyberte správny produkt
  2. Vytvořte lákavou nabídku
  3. Připravte svůj e-shop na Vánoce
  4. Zajistěte garanci doručení do Vánoc
  5.  Pomozte zákazníkům s výběrem dárků
  6. Spusťte kampaně pro Vánoce a Green Monday
  7. Propagace na sociálních médiích

BANNER_CAL01 (1)

1. Vyberte správný produkt

Vánoční sezóna a Green Monday jsou ideálním časem, kdy oslovit zákazníky s produkty, které mají největší potenciál uspět. Zaměřte se na ověřené bestsellery, kategorie s vysokou poptávkou a prodejní trendy z minulých let, abyste nabídli to, co zákazníci opravdu hledají.

Nejprodávanější produkty: Zvažte produkty, které se v minulých vánočních sezónách nejlépe prodávaly. Tím zajistíte, že budete nabízet osvědčené položky, které zákazníci během svátečního období často vyhledávají. Neomezujte se jen na minulé bestsellery, ale zahrňte i aktuální novinky či sezónní limitované edice, abyste zvýšili atraktivitu své nabídky.

  • Kategorie s vysokou poptávkou: Namísto zaměření na jednotlivé produkty analyzujte celé kategorie, které byly v minulých letech populární. Například dárkové sady, móda nebo elektronika mohou být znovu v centru vaší pozornosti, protože bývají mezi zákazníky oblíbené během sváteční sezóny.
  • Prodejní trendy z minulého roku: Podívejte se na prodejní data z loňských Vánoc a Green Monday. Produkty, které měly vysokou poptávku, by měly být součástí vaší nabídky i letos, přičemž můžete přidat nové možnosti nebo vylepšit balení, abyste přilákali více zákazníků.

2. Vytvořte lákavou nabídku

Protože Green Monday je blíže Vánocům, zákazníci cítí tlak. Hledají skvělé nabídky a kombinace faktorů je žene k nakupování během Green Monday:

frame07

  • Tlak blížících se Vánoc
  • Časově omezený charakter slev během Green Monday
  • Potřeba ušetřit peníze, protože mnoho zákazníků již nakoupilo během Black Friday a Cyber Monday, a čím blíže jsou Vánoce, tím menší je rozpočet
  • Touha najít ty nejlepší dostupné nabídky, což je vždy přítomné, ale během svátků se to ještě zesiluje

Celý prosinec zákazníci věnují dárků. Dárkům pro své blízké - tedy od eshopu jako svého partnera očekávají dvě věcí. Výhodnou nabídku a rychlé dodání.

Předvánoční akce by hlavně měly být o těchto tématech. Cílem nabídky je vytvořit dojem dobrého nákupu a spokojeného zákazníka. 

Tipy pro předvánoční akce:

  • Motivujte je množstevní slevou (čím více utratíš, tím větší slevu dostaneš)
  • Akcemi 1+1
  • Pevnou slevou (např. 20% na vše s kódem)
  • Nabídněte doručení ZDARMA
  • K nákupu dárek ZDARMA

 

3. Připravte svůj e-shop na Vánoce

frame05

Po Black Friday a Cyber Monday přichází vánoční období, které je skvělou šancí zvýšit prodeje. Pokud chcete naplno využít tuto sezónu k růstu vašeho e-shopu, potřebujete dobře připravenou a nápaditou kampaň.

Klíčové prvky pro sváteční atmosféru:

Aby vaše kampaň vynikla, musí vyvolat emoce. Vytvořte jedinečný nákupní zážitek, který zákazníky překvapí a potěší.

    • Vánoční tematická landing page nebo homepage (úvodní stránka) pro váš e-shop je skvělým způsobem, jak dostat zákazníky do sváteční nálady. Vytvořte stránku, která bude v souladu s vaší značkou, vizuálně atraktivní a snadno provede zákazníky celým nákupním procesem. Nezapomeňte zahrnout kvalitní produktové fotografie, obsah tvořený uživateli, testemonialy, důležité informace o doručení a jasné výzvy k akci.

4. Garance doručení do Vánoce - určete pevné datum, do kdy garantujete doručení balíčku. Vytvořte článek nebo konkrétní stránku věnovanou této tématice, třeba jako adrop.cz.

frame06

5. Pomozte zákazníkům s výběrem dárků - vytvořte přehledné kategorie, například “Dárky pro muže do 1 000 Kč”, “Dárky pro ženy do 1 500 Kč”. Vytvořte blogové články jako průvodce výběrem vánočních dárků.

SEO a klíčová slova „Dárky“

  • Vánoční sezóna je ideální pro zvýšení organického dosahu pomocí správné optimalizace na klíčová slova jako „dárky“. Ujistěte se, že:
  •  Optimalizace produktových Stránek: Klíčové slovo „dárky“ je strategicky umístěno na vašich produktových stránkách, v popisech a meta tagů.
  • Tematické  dárky: Vytvořte obsah zaměřený na různé cílové skupiny, například „dárky pro děti“, „dárky pro rodiče“ nebo „dárky pro kolegy“. Tento obsah může být klíčový pro přilákání organické návštěvnosti.
  • Zahrnutí „dárky“ do kampaní: Zajistěte, aby všechny vaše e-mailové a PPC kampaně obsahovaly klíčové slovo „dárky“, což zvýší jejich relevantnost ve vyhledávačích.

Snímek obrazovky 2024-09-02 v 12.27.33

6. Spusťte kampaně pro Vánoce a Green Monday

Spusťte kampaň s časově omezenou dobou např. „12 dní Vánoc“: Vytvořte zábavnou dvanáctidenní akci, která udrží vaši značku v povědomí. Nabídkou dvanácti dnů slev, výhodných nabídek a skvělých akcí. Můžete vytvořit pocit očekávání, vzbudit nadšení a zvýšit návštěvnost. 

frame03

Klíčové termíny pro vánoční kampaně:

1.–13. prosince: Hlavní období prodeje dárků

V tomto období je nejvyšší poptávka po vánočních dárcích. Zaměřte se na intenzivní marketingové aktivity, aby váš e-shop zaznamenal maximální tržby.

1. prosince:
  • Start kampaní na dárky: Spusťte hlavní vánoční kampaň a začněte propagovat dárky. Aktualizujte webové stránky, bannery a produkty s důrazem na nejlepší nabídky.
3. prosince:
  • Příprava na Vánoce a Green Monday: Začněte intenzivně propagovat vánoční sezónu. Přidejte teaser na Green Monday a nastavte kampaně zaměřené na dárky.
5. prosince:
  • Garance doručení do Vánoc: Komunikujte zákazníkům, do kdy mohou objednat s garancí doručení před Vánoci. Aktualizujte landing pages a bannery.
7. prosince:
  • Emailing a sociální média: Zašlete emaily a příspěvky na sociálních sítích, které zdůrazňují urgentnost nákupu dárků. Připomeňte zákazníkům, že čas na objednání se krátí.

8.–12. prosince:

  • PPC kampaně a sociální sítě: Spusťte kampaně zaměřené na dárky s garancí doručení do Vánoc. Využijte PPC a propagaci na sociálních sítích.
11. prosince – Green Monday:
  • Hlavní emailing a kampaně: Zaměřte se na propagaci bestselerů a nabídek s garancí doručení do Vánoc. Využijte efekt naléhavosti.
13. prosince:
  • Vrchol kampaní na dárky: Toto je poslední den s nejvyšší poptávkou po vánočních dárcích. Zdůrazněte poslední šance na nákup s garancí doručení.

14.–20. prosince: Postupné utlumování kampaní

Po 13. prosinci začíná zájem o vánoční dárky klesat. Nyní by se měly kampaně zaměřit na poslední objednávky a postupné ukončení vánoční sezóny.

16. prosince:
  • Sledování zásilek a urgentní kampaně: Zaměřte se na doručení již objednaných zásilek a zvyšte naléhavost ve zbytku kampaní. Informujte zákazníky o posledních šancích na doručení do Vánoc.
17. prosince:
  • Poslední dny s garancí doručení: Zaměřte se na produkty skladem a nabídněte poslední šance na doručení s garancí před Vánocemi.
19. prosince:
  • Finalizace doručení: Sledujte všechny objednávky, abyste zajistili jejich včasné doručení. Řešte případné problémy se zásilkami.

20. prosince a dále: Utlumení kampaní

  • Od 20. prosince postupně ukončujte vánoční kampaně, protože většina zákazníků již nebude očekávat doručení před Vánocemi. Připravte se na novoroční výprodeje.
22. prosince:
  • Konec vánočních kampaní: Ukončete všechny vánoční kampaně a přepněte pozornost na povánoční výprodeje nebo přípravy na novoroční akce.

7. Propagace na sociálních médiích

Po spuštění kampaní využijte sociální média k dalšímu zviditelnění a zvýšení angažovanosti. Sdílejte atraktivní vizuály a nabídky, které upoutají pozornost vašich sledujících. Můžete vytvořit soutěže nebo giveaways, které povzbudí uživatele k interakci a sdílení. Zvažte také využití influencerů, kteří mohou pomoci propagovat vaše produkty a značku. Nezapomeňte pravidelně komunikovat se svými sledujícími, odpovídat na komentáře a otázky, čímž posílíte vztah se zákazníky a zvýšíte jejich důvěru ve vaši značku.

Jak se můžete zapojit

Pro inspiraci se podívejte, co dělají velcí maloobchodníci. Prodeje během Green Monday obvykle začínají o půlnoci a trvají 24 hodin. I dnes, kdy se stávají běžnými týdenní nebo měsíční slevové akce během svátků, je stále prostor pro 24hodinový výprodej, kdy ceny dosáhnou dna.

Krátká povaha tohoto svátku ve srovnání s prodlouženým Cyber Week je skvělým důvodem k tomu, abyste nabídli své nejstrmější slevy roku.

Foxdeli, partner pro dokonalou zákaznickou zkušenost

Abychom z vánoční sezóny vytěžili maximum, je třeba připravit důkladný marketingový plán a optimalizovat váš obchod tak, aby odpovídal této strategii. Foxdeli vám pomůže efektivně spravovat doručení objednávek a automatizovat komunikaci se zákazníky v reálném čase, což vede k vyšší spokojenosti zákazníků a jejich návratu k dalším nákupům.

Foxdeli je navíc platforma pro ponákupní marketing, která pomáhá e-shopům získávat věrné zákazníky prostřednictvím proaktivní komunikace během doručovacího procesu. Zákazníci jsou pravidelně informováni o stavu svých objednávek, což zvyšuje jejich důvěru ve vaši značku a zajišťuje lepší retenci. To znamená, že s Foxdeli nejenže zlepšíte doručitelnost objednávek, ale také podpoříte růst příjmů a loajalitu zákazníků.

infografika01-1

Tato platforma vám umožní zvládnout nápor nejen během Green Monday, ale i po celou vánoční sezónu. Foxdeli zajišťuje, že vaši zákazníci jsou neustále informováni, což minimalizuje problémy s doručením a zároveň udržuje vysokou spokojenost.

Vytěžte maximum z Vánoční sezóny 

Vánoční sezóna a Green Monday představují zlatou příležitost pro e-shopy, jak dosáhnout rekordních prodejů a posílit vztahy se zákazníky. S pečlivě naplánovanými kampaněmi, optimalizovaným obsahem a efektivní komunikací můžete přilákat nejen nové zákazníky, ale také povzbudit ty stávající, aby se vraceli.

Úspěch v této klíčové sezóně vyžaduje nejen kreativní a cílené marketingové strategie, ale také efektivní logistiku a spolehlivou zákaznickou podporu. S pomocí nástrojů, jako je Foxdeli, můžete zjednodušit doručení, minimalizovat problémy s objednávkami a udržet zákazníky informované a spokojené.

Klíčové faktory úspěchu:

  • Kreativní a cílené marketingové strategie: Zajistěte, že vaše kampaně jsou zaměřené na konkrétní cílové skupiny a využívají kreativní prvky k přilákání pozornosti.
  • Efektivní logistika: Správná správa zásob a zajištění spolehlivého doručení jsou nezbytné pro zvládnutí zvýšeného objemu objednávek.
  • Spolehlivá zákaznická podpora: Poskytujte rychlou a efektivní podporu zákazníkům, abyste zvýšili jejich spokojenost a loajalitu.
  • Nástroje jako Foxdeli: Využijte nástroje, které vám pomohou automatizovat komunikaci a spravovat doručení objednávek, což zjednoduší celý proces a zvýší spokojenost zákazníků.

Tím, že budete aktivně zapojeni do celého procesu, od plánování přes realizaci až po sledování výsledků, vytvoříte silný základ pro úspěch nejen v této sezóně, ale i v budoucnu. Využijte Green Monday a vánoční období jako příležitost k růstu a získejte náskok před konkurencí v posledních měsících roku.

S dobře načasovanými akcemi a promyšlenými kampaněmi můžete maximálně využít potenciál tohoto období a zajistit, že váš e-shop bude připraven na jakékoli výzvy, které přinese příští rok.


BANNER_CAL01 (1)