Přeskočit na obsah

Zvolte vhodné produkty do akcí díky ABC analýze


uvodka01

Správa zásob je klíčová pro úspěch každého e-shopu. Dobré řízení zásob nejen snižuje náklady, ale také zvyšuje prodeje a zlepšuje zákaznickou zkušenost.

ABC analýza je efektivní technika, která vám umožní identifikovat vaše nejlepší a nejhorší produkty, což je nezbytné pro optimalizaci vašich investic. V tomto článku se podíváme na to, jak správně provést ABC analýzu a  jaké výhody přináší pro váš e-shop.

Co je ABC analýza?

ABC analýza je metoda klasifikace zásob, která je založena na Pareto principu, známém také jako pravidlo 80/20. Tato analýza rozděluje vaše produkty do tří kategorií na základě jejich celkového příjmu:

OJ91DY0

  1. Třída A: Tyto produkty představují přibližně 80 % vašich příjmů. Jsou to vaše nejprodávanější položky s vysokou poptávkou, které by měly být prioritizovány. Udržování dostatečného množství těchto produktů na skladě je klíčové pro prevenci výpadků zásob.
  2. Třída B: Produkty této třídy generují dalších 15 % příjmů. Tyto položky byste měli sledovat a spravovat s cílem rozhodnout, zda je potřeba je posílit nebo snížit jejich množství.
  3. Třída C: Tyto produkty tvoří pouze 5 % vašich příjmů a často zahrnují pomalu se prodávající nebo mrtvé zásoby. Je důležité tyto položky co nejdříve zredukovat, aby se minimalizovaly náklady na skladování.

BANNER_CAL01 (1)

Jak provést ABC analýzu

  1. Vyhodnoťte příjmy: Začněte tím, že spočítáte, jaký příjem generuje každý produkt ve vašem inventáři za určité období. Například můžete analyzovat měsíční prodeje, abyste získali aktuální přehled.
  1. Seřaďte produkty: Seřaďte produkty podle jejich příjmu a určete, jaký podíl na celkovém příjmu každý produkt představuje. To vám umožní identifikovat, které produkty přinášejí nejvíce peněz.
  2. Klasifikujte produkty: Rozdělte produkty do tří tříd: A (top 20 % produktů, které generují 80 % příjmu), B (dalších 15 % příjmu) a C (5 % příjmu). Tato klasifikace vám pomůže rozhodnout, na které produkty se zaměřit.

Výhody ABC analýzy

Lepší kontrola zásob: Pomáhá vám zjistit, které produkty mají největší potenciál přinášet příjmy, což vám umožňuje efektivněji plánovat objednávky.

  • Zlepšení spokojenosti zákazníků: Zajištění dostatečného množství nejprodávanějších produktů znamená, že zákazníci neodejdou zklamaní, protože nenalezli, co hledali.
  • Informované rozhodování o cenách: Můžete se soustředit na ziskové produkty a zvážit snížení ceny méně výkonných produktů, abyste je prodali.
  • Snížení nákladů na skladování: Udržování nízkého počtu pomalu se prodávajících produktů snižuje náklady na skladování.

 

Jak na to: Krok za krokem

  1. Získání dat: Vytáhněte si potřebná data z vašeho e-shopu, ideálně z analytických nástrojů jako Shopify, které poskytují přehled o tržbách a prodejích.
  2. Vyhodnocení a výpočet: Pro každý produkt spočítejte, jaký podíl tvoří na celkových tržbách. Například pokud váš e-shop generuje 200 000 Kč měsíčně a konkrétní produkt přispívá 50 000 Kč, jeho podíl je 25 %.
  3. Třídění a klasifikace: Jakmile máte vypočítané podíly, seřaďte produkty od nejvyššího k nejnižšímu a rozdělte je do tříd A, B a C.

tabulka

Příklady z praxe

Představme si e-shop s domácími potřebami:

  • Třída A: Nádobí a příbory, které se prodávají rychle a tvoří 80 % tržeb. Tyto položky by měly být vždy na skladě a pravidelně sledovány.
  • Třída B: Méně žádané zboží jako skleničky na víno, které generují 15 % tržeb. Tyto produkty by měly být sledovány a v případě potřeby doplňovány.
  • Třída C: Předražené a pomalu se prodávající položky, jako jsou extravagantní dekorační prvky, které tvoří pouze 5 % tržeb. Tyto produkty by měly být zredukovány nebo vyprodány.

ABC analýza je skvělý nástroj, který vám pomůže lépe spravovat vaše produkty a maximalizovat zisk. Díky této metodě můžete lépe rozhodovat, které zboží prioritně objednávat a které naopak omezit, čímž zlepšíte spokojenost zákazníků a snížíte náklady.

Vata

ABC analýza vám pomůže zvýšit prodeje a získat nové zákazníky. Nenechte je utéct ke konkurenci kvůli špatné ponákupní zkušenosti.

Foxdeli vám může pomoci automatizovat komunikaci se zákazníky a zvýšit jejich spokojenost během doručování.

Zarezervujte si DEMO a zjistěte, jak může Foxdeli zefektivnit váš e-shop a podpořit jeho úspěch.

BANNER_CAL01 (1)